"Taraklı Türkiye’deki 11 sakin şehirden biridir"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünün tarafından  “Taraklı  Örneğiyle Sakin Şehir-Cittaslow” konulu bir konferans düzenlendi. Fen Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen konferansa Taraklı Belediye başkanı Tacettin Özkaraman konuşmacı olarak katıldı.   

Taraklı ilçesinin tarihini anlatan Özkaraman, “Yavuz Sultan Selim Mısır seferine çıkarken, Taraklı ’da konaklayan Veziri Yunus Paşa tarafından yaptırılan Yunus Paşa Camii diğer adıyla Kurşunlu Camii 1516 yılında yapılıyor. Evliya çelebi Seyahatnamesi’nde Taraklı hakkında bilgi vermiştir. İlçe halkının şimşir tarak ve kaşık yapması nedeniyle adının Yenice Tarakçı olduğu belirtilmiştir. Bu isim zamanla halk dilinde Taraklı olarak değişmiştir” dedi.

Sakin şehir kavramı hakkında da bilgiler veren Özkaraman, “Cittaslow İngilizce ve İtalyanca kökenlerden gelen bir kelimedir. Citta İtalyanca şehir slow ise yavaş, sakin anlamına gelmektedir. Yani biz bunu ‘Sakin Şehir’ olarak dilimize geçmiştir. Cittaslow, kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan kentlerin birbirine benzemesine, aynılaşmasının önüne geçilmesidir. Kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerin, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi çalışılmaktadır” şeklinde konuştu.

Sakin Şehir Taraklı

Taraklının sakin statüsünde restore edilen yapılardan bahseden Tacettin Özkahraman, “Taraklı Türkiye’deki 11 sakin şehirden biridir. Eski bir tarihi yapısı var. Restore olmuş ve günümüzde restore olmaya devam eden birçok tarihi yapısı var. Bu yapılardan bazıları Küçük han, Hanımeli Konağı,  Hacı Rıfatlar Konağı, Abdi İbrahim Konağı, Kadirler Konağı, Çakırlar Konağı, Hisar Konağı, Fenerli Ev, Yunus Paşa ve Orhangazi Arastası gibi” diye konuştu.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
cca352a071e9762799fd5e0015aaefa9@